Kinesiskt telekombolag växer snabbt i Sverige

Ericssons nedskärningar gynnar företagets konkurrenter. Det kinesiska telekomföretaget Huawei har sedan några år etablerat sig i Kista under namnet Atelier Telecom. Huawei expanderar snabbt och rekryterar folk från Ericsson.
Wang Jin, vd på Atelier Telecom i Kista, är en fåordig man som ogärna svarar på några frågor. Han kan höra frågorna, men vill inte svara. Wang Jin hänvisar till deras hemsida för information. Där kan man läsa att Huawei nu satsar i stor skala för att etablera sig på den internationella telekom-marknaden. De har som målsättning att ha den bästa kunskapen och kompetensen knutna till företaget inom 5 år, och vara världsledande inom framtidens mobilnät och 3G. Lockar till sig personal med kunskaper Jon Sigurdsson, professor på Handelshögskolan och expert på den asiatiska telekomindustrin, säger att Huawei passar på nu när Ericssons skär ner: – Ericsson vill förstås behålla sina mest kvalificereade personer men det är självklart att det kommer ut på arbetsmarknaden ett antal personer som är duktiga och där Huawei genast kan lära vad som annars hade tagit längre tid att komma åt. Det har länge varit så att för att kunna etablera sig på den kinesiska marknaden måste det för utländska företag ske i samarbete med någott statligt kinesiskt bolag med överföring av teknologiinformation. Men enligt Johan Strandberg, telekomanalytiker på SEB, har de stora telecomföretagen i väst blivit försiktigare nu när de kinesiska bolagen växt sig starkare och börjat konkurrera på den internationella marknaden. Ny teknik genom samarbete Huawei samarbetar med flera olika telekombolag på den kinesiska marknaden, däribland Ericsson. Det har inneburit att de snabbt har fått tillgång till ny teknik. Nu pressar Huawei priserna genom billig produktion av mobiltelefonsystem i Kina. Ingen på Ericsson som Ekot talat med vill uttala sig om den hårdnande konkurrensen från Huawei.
Måns Uggla

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".