Kommunpolitiker vill ta över närpolisen

Polisen klarar inte av sitt uppdrag att garantera tryggheten i hela landet, det anser Kommunförbundet. På förbundets kongress krävde flera talare att kommunerna själva ska få pröva att ta över polisverksamheten.
Det jäser av ilska i många svenska kommuner på grund av brist på poliser. När Kommunförbundets kongress avslutades på torsdagen var många kommunpolitiker upprörda över stängda eller underbemannade polisstationer. En av dem som vill göra försök med kommunaliserad närpolis var Willhem Haara, centerpartist från Haparanda. – Då skulle man åtminstone ha folk. Som det nu är i våra kommuner i östra Norrbotten så är det bara en eller två patruller på ett områden som är kanske 40-50 mil. Det håller inte, säger Wilhelm Haara. Men blir det mer gott om poliser om kommunen får sköta verksamheten? – Attityden från staten är sådan att det verkar som att man tänker att det inte behövs poliser här eftersom vi ändå ska lägga ned de här områdena, säger Willhem Haara, centerpartist från Haparanda. Bristen på poliser blev en av de hetaste frågorna på kongressen med nio olika motioner och en påtaglig misstro från en lång rad talare mot statens sätt att klara av polisfrågorna. Även om Wilhelms Haaras kontroversiella motion om försök med kommunal närpolis inte gick igenom så fick han ändå stöd från många ledamöter, som ansåg att alla medel nu måste prövas. Underbemanning och stängda polisstationer är idag inte bara ett glesbygdsproblem utan finns även i storstadsområdena. I Lilla Edets kommun utanför Göteborg stängde polisstationen för bara en vecka sen. – Vi måste ha en polisär verksamhet i varje kommun så att vi kan bedriva trygghetsarbete, ett brottsförebyggande arbete. Det är helt otillfredsställande med stängda polisstationer i våra kommuner. – Staten ålägger kommunerna en massa ansvar men sköter inte sitt eget. Detta är ett statligt ansvar, mer poliser ut i landet, säger Bjarne Färghage ordförande i Kommunstyrelsen i Lilla Edet. Utan poliser, vad kommer man då behöva ta till för åtgärder då? – Det kommer att bli mer vaktbolag som någon annan ska betala trots att det här är ett statligt ansvar. Staten måste ta sitt ansvar på ett mycket tydligare sätt, säger Bjarne Färghage. Som en direkt följd av neddragningarna inom polisen patrullerar vaktbolag redan idag på många håll betalda av affärsägare, företag och kommuner. Flera kommunpolitiker varnade också för de medborgargarden som börjat dyka upp. – Att ha tillräckligt med poliser, fullgod service till medborgarna, skapa trygghet – gör man inte det är det stor risk att medborgarna ta saken i egna händer, säger Gunhild Wallin, centerpartist från Örebro. – Det bildas sådana här medborgargarden som då ska skipa rättvisa utifrån andra normer än vad vårt rättsväsende har för uppfattning. Det är en oerhört farlig utveckling och det kan vi inte acceptera. Staten måste gå in och ta sitt ansvar, säger Gunhild Wallin.
Daniel Rundqvist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".