Impotens kan vara tecken på hjärtsjukdom

Alla män med impotensproblem bör genomgå undersökning. Det tycker en Malmöläkare i en ny debattbok. Anledningen är att just impotensproblem har visat sig vara ett överraskande tidigt tecken på begynnande hjärt-kärlsjukdom.
– Man kan ha impotensproblem utan att få hjärt-kärlsjukdom, men det är så pass vanligt bland de här individerna att man bör titta efter om det finns en hjärt-kärlsjukdom under ytan, säger Ronnie Willenheimer, docent vid Universitetssjukhuset MAS i Malmö. Impotensproblem utvecklas nästan fem år innan en person får en hjärtinfarkt eller stroke, enligt Ronnie Willenheimer. 50 procent av de män som lider av impotensproblem visar sig ha hjärt-kärlproblem som man ännu inte märkt av eller har besvär av. Det finns också andra metoder för att upptäcka hjärt-kärlsjukdomar. – De är ju mycket mer komplicerade, det här är ett väldigt enkelt sätt. Man frågar mannen om han har problem med potensen och sen är saken klar. Sen får man undersöka vidare vad det finns för störning av hjärt-kärlfunktionen, säger Ronnie Willenheimer. Frågan är då hur många undersökningar man sedan ska erbjuda. – Ska vi nöja oss med att ge goda råd vad gäller livsstil för att på så sätt minska riskfaktorerna, eller ska vi gå ännu längre och göra som man ofta gör i USA – utföra ett arbetsprov för att se om man kan provocera fram kärlkramp eller EKG-tecken på syrebrist i hjärtmuskeln vid fysisk ansträngning. Impotensproblem är ett tecken på en störning av den normala kärlfunktionen och då man undersöker män som sökt för impotensproblem hittar man ofta hjärt-kärlsjukdomar. Docent Ronnie Willenheimer menar att en allmän screening av män inte behöver vara komplicerad om läkare tar för vana att fråga män om de har potensproblem och det skulle heller inte bli dyrt. –Jag tror det här är oerhört viktigt och kan göra väldigt mycket nytta. Problemet är att vi bara kan hjälpa män på det här sättet och inte kvinnor, säger Ronnie Willenheimer.
Jens Ericson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".