Rektorer tillåter barnmisshandel

En dokumentär i SVT på torsdags kvällen pekar ut flera islamiska friskolor som finansieras med statliga medel för att systematiskt tillåta våld och tvång mot barnen. TV-dokumentären visar en rad missförhållanden på tre friskolor.
Inför dold kamera erkände flera rektorer att de accepterar barnmisshandel. TV-dokumentären visar dessutom att många av skolorna inte heller undervisar om några andra religioner än islam. Utbildningsminister Thomas Östros reagerar nu efter att ha sett dokumentären. – Jag blir djupt upprörd när jag ser exempel på det som förefaller vara rena kränkningar av barn och ungdomar, till och med någon som talar om våld. Det är olagliga handlingar och där måste myndigheterna ingripa. Vad kommer ni göra nu? – Vi gör det som vi inledde för en månad sedan, det nya Skolverket som bildades med en fördubblad utbildningsinspektion, med ett mycket tuffare och tydligare uppdrag att vara ute på skolorna och se till att det faktiskt är en bra undervisning som bedrivs där och eleverna behandlas på ett korrekt sätt. Det är den stora och viktiga frågan. – Jag vill också passa på att höja ett varnande finger, för skulle det bli så att det trots en ökad kontroll och insyn inte blir någon förbättring, då kommer trycket bli mycket start att inte ge några offentliga medel alls till de här skolor, säger utbildningsminister Thomas Östros. Vad kommer du som utbildningsminister att göra i ett sånt läge? – Det tror jag kommer att vara ett legitimt krav om det visar sig att det inte går att få rätsida på det här. Vi kan inte förbjuda skolor på religiös grund enligt internationella konventioner, det får vi inte. Men vi kan ju naturligtvis i sista hand säga att då kan vi inte gå med och offentligt finansiera.
Edward Unsgaard
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".