Farc-mord ökar trycket på Colombias regering

Den colombianska Farc-gerillans mord häromdagen på tio fångar, bland dem en guvernör och en tidigare försvarsminister har väckt en intensiv debatt i Colombia. Inte bara gerillan utan också regeringen utsätts för kritik.
Det var när gerillagruppens ledare hörde ljudet från helikoptrar som han gav order om att döda fångarna. Det berättar tre andra fångar som av ett under undslapp det skott i nacken som de andra utsattes för och som därför överlevde. Gerillan hävdar fångarna dödades i den korseld som uppstod när regerings soldater försökte frita fångarna men enligt de överlevande så förekom ingen skottlossning, det var regelrätta avrättningar. Först en halvtimme efter det att gerillamännen flytt kom de första soldaterna till det välkamouflerade läger där fångarna fanns. Fritagning ifrågasätts Många colombianer, inte minst de anhöriga till de som hålls som fångar av gerillan, frågar sig om det är värt att ens försöka sig på fritagningar. Det finns visserligen dussintals exempel på lyckade fritagningar men lika många har misslyckats. Kritikerna menar att regeringen borde gå med på ett humanitärt utbyte av fångar istället för att riskera deras liv i riskabla fritagningsoperationer. Fångutbyte är ett tema som stått på dagordningen under lång tid, men det betyder olika saker för Farc-gerillan och för regeringen. Fångar i utbyte mot gerillamän Farc lovar att släppa omkring 80 militärer och politiker, en del av dem har varit fångna i över sex år, i utbyte mot att regeringen släpper 600 gerillamän som nu sitter i fängelse. Gerillan kräver också en demilitariserad zon för att organisera utväxlingen och att de frisläppta återgår till Farc gerillans led. Regeringen å sin sida kräver att gerillan släpper alla sina fångar, det rör sig om flera hundra, och inte bara de 80 politiskt betydelsefulla för att gå med på något utbyte. Välutbildade gerillamän Regeringen kan inte heller acceptera att de frisläppta gerillamännen återgår till Farc. De nu fängslade gerillamännen är till största delen är välutbildade militära kadrer just av det slag som Farc nu är i stort behov. Istället kräver regeringen att de lämnar Colombia och att det annat lands regering tar på sig uppgiften att övervaka dem. Det finns flera skillnader och det har knappast blivit mindre av Farc:s kallblodiga avrättning av de tio fångarna häromdagen. Men i takt med att misstron mot gerillan ökar så växer också oron för gerillans fångar. Därmed ökar också paradoxalt nog trycket på regeringen att gå med på någon form av fångutbyte, även om det är gerillan som skulle vinna mest på det åtminstone på kort sikt.
Lars Palmgren, Santiago
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".