Ekologiska jätteräkor ifrågasätts

De ekologiska jätteräkor som säljs på Coop Konsum är kanske inte så ekologiska som Konsum menar. Det hävdar bland annat Fältbiologerna och Naturskyddsföreningen.
Jätteräkorna är inte märkta av KRAV. Istället har man använt sig av den tyska miljömärkningen Naturland. Patrik Rönnbäck, systemekolog vid högskolan på Gotland, är kritisk till odlingarna. – Till att börja med kan man undra hur ekologiska dessa dammar är. Det är inte hållbara odlingar vi talar om. Däremot talar vi om mindre ohållbara odlingar. Den traditionella odlingen av jätteräkor har under de senaste åren fått kritik då den är oerhört skadlig för miljön. Vid odlingarna skövlas stora arealer av mangroveskog. Stora mängder antibiotika och kemiska bekämpningsmedel används vid produktionen. När nu Coop Konsum går ut och lanserar sitt ekologiska alternativ säger man i informationen att det inte används några antibiotiska eller kemiska bekämpningsmedel vid produktionen. Garantin bara för en del av räkornas liv Vad Coop Konsum inte säger är att den garantin bara gäller under de sista två tredjedelarna av räkans liv. – Under entredjedel av räknas liv tar man inget ansvar för hur produktionen sker och där kan man ladda med hur mycket antibiotika och bekämpningsmedel man vill, säger Patrik Rönnbäck. Men Coops Sveriges miljöchef Åke Natt och Dag håller inte med om kritiken: – Jämfört med 95 procent av de räkor som säljs i Sverige så är det här en mycket mycket bättre produktion. I den produktion ni gått ut med hävdar ni att de tinte används några kemikalier. Varför säger ni så? – Det är ganska vanligt i ekologisk produktion att man får ha konventionella smådjur och sedan när de blir fullvuxna så kallas de för ekologiska, säger Åke Natt och Dag, miljöchef för Coop Sverige.
Erik Hedtjärn

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".