Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)

Överklagande kommun kan undgå böter

Publicerat onsdag 3 september 2008 kl 06.00
Foto: Nina Varumo/Scanpix.

Uppdaterad 16.25
Många människor har fått vänta alltför länge på hjälp som kommunen beviljat dem. För drygt två år sen skärptes lagen, så att det blev möjligt att bötfälla kommuner som inte i skälig tid infriade sina egna beslut. Men kammarrätterna har ofta befriat kommunerna från böter.

Ett av fallen gäller en drygt 80-årig kvinna som hade lovats plats i särskilt boende, eftersom hon inte klarade sig själv.

– Hon visste ju inte om det var natt eller dag eller ringde mitt i natten; eftersom hon inte ser något heller så blev det väldigt besvärligt, säger dottern.

Britas mor fick beslut om plats i särskilt boende, men det tog drygt ett år för kommunen att få fram platsen.

– Hon fick ju bo på ett korttidsboende innan hon fick plats där på ett fast boende.

Var det svårt att få plats för henne?

– Ja, då sa de att någon måste ju dö innan din mamma får plats. Och då sa jag: så det är min mamma som ska dö då?

Hur länge fick ni vänta sedan?

– Ja, eftersom hon bodde på det här korttidsboendet, det tog väl något år kanske innan hon fick ett fast boende, säger Britas dotter.

Numera måste kommunerna anmäla sig själva till länsstyrelserna om de inte lyckas infria sina egna beslut inom tre månader. Det gäller bland annat äldre som beviljats plats i särskilt boende, som de sen inte fått. Kommunerna riskerar då böter på mellan 10 000 och en miljon kronor. 

I fallet med Britas mor tyckte länsrätten att väntetiden var oskälig och att korttidsboende inte var tillräckligt, och dömde kommunen att betala 339 000 kronor i böter.

Länsrätterna har dömt ut böter i hundratals fall, där människor inte fått hjälp som kommunen beslutat om i skälig tid.

Men alla kommuner godtar inte böterna, utan överklagar. Ungefär 300 fall har gått till kammarrätterna, som är näst högsta instans. Så gjorde också den kommun där Britas mor bor och kommunen slapp då böterna.

Kammarrättsrådet Roland Nordberg i Göteborg:

– Ja, under en övergångstid får man väl säga att det är rimligt, under förutsättning att korttidsboendet då är en skälig bostad. Hur lång tid man ska godta, det vill jag överlämna till praxis, säger Roland Nordberg.

Än så länge har ett mindre antal överklaganden avgjorts i kammarrätterna. Av sju ärenden om straffavgifter för långsamma kommuner som Kammarrätten i Göteborg hittills har avgjort i år, så slapp kommunerna böter i fem fall. 

Och kammarrätten i Stockholm har friat kommunerna i alla åtta ärenden hittills.

I Jönköping har kammarrätten dömt ett 25-tal ärenden, där kommunerna fick rätt i ungefär hälften.

Från Norrland finns inga avgöranden än.

Hur de här processerna går blir viktigt för hur lagen ska tolkas.

Brita slapp en del av oron när hennes mor fick vistas i korttidsboendet. Men tycker att kommunerna borde genomföra det de beslutat i tid.

– Det tar ju alldeles för lång tid och den pressen som blir på anhöriga och allting när det är på det här viset. Men det räknas väl inte, säger den gamla damen Britas dotter.

Äldre- och folkhälsominister Maria Larsson tycker det är för tidigt att säga om det fungerar som det var tänkt.

– Låt oss ha lite mera is i magen och titta på hur utfallet blir nu när vi har lite fler domar att titta på. Det här är en första signal om att många kommuner får frikännande dom. Då får vi i så fall, om detta skulle fortsätta, fundera ett varv till om vi på något sätt behöver stärka lagstiftningen för att öka äldres trygghet, säger Maria Larsson.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".