Försäkringskassan ska granskas

Regeringen skapar en ny myndighet som ska granska Försäkringskassan. Den första juli nästa år ska myndigheten börja se till att Försäkringskassan upprätthåller rättssäkerheten och använder sina pengar så effektivt som möjligt.

– Det är en myndighet som betalar ut ungefär 435 miljarder kronor om året, det är 1,2 miljarder kronor om dagen, som också väldigt många människor är beroende av att det sker på ett rättssäkert och effektivt sätt, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson.

Har ni haft dålig kontroll över Försäkringskassan sedan ni tillträdde, med tanke på att det inte har funnits en sådan här myndighet som ni nu inrättar?

-- Försäkringskassans interna kontroll har säkert varit god, men vi behöver en kraftfull tillsynsmyndighet för att garantera att rättssäkerhet och kvalitet tillgodoses, säger socialförsäkringsministern.

Försäkringskassan betalar alltså ut 435 miljarder kronor om året i bland annat sjukersättning, föräldrapenning och pensioner, och utgör därmed den största posten i hela statens budget.

140 miljoner kronor satsar regeringen de närmaste tre åren på den nya myndigheten, som än så länge inte fått något namn.

Den första juli nästa år ska myndigheten vara i gång med sitt arbete, och regeringen ska under hösten tillsätta en generaldirektör som ska utarbeta mer i detalj vad den nya myndigheten ska ha för uppgifter.

Försäkringskassan själv anser att den nya myndigheten är onödig. Granskningen skulle lika gärna kunna göras av någon av de myndigheter som redan existerar. Robert Granath sitter i Försäkringskassans ledningsstab.

– Vi menar att det här skulle kunna läggas till någon annan myndighet som redan har liknande uppdrag.

Vilken myndighet skulle det kunna vara?

– Ja, det finns ju en myndighet som har tillsyn till exempel över arbetslöshetskassorna. Det skulle ju kunna vara en sådan myndighet, säger Robert Granath i Försäkringskassans ledningsstab.

De borgerliga partierna lovade i valet 2006 att dra ner på antalet myndigheter. Fram till 2008 hade tolv myndigheter avskaffats om man bortser ifrån att 20 länsarbetsnämnder formellt gick ihop till arbetsförmedlingen.

Samtidigt har den borgerliga regeringen inrättat fem nya myndigheter.

Men Cristina Husmark Persson tycker inte att den än så länge namnlösa myndigheten bryter mot vallöftet.

– Finns det för många myndigheter som inte gör skäl för sig så att säga, eller kan slås samman, så ska man naturligtvis göra det och det görs ju också. Men att inte ha en oberoende kraftfull tillsynsmyndighet över en myndighet som handskas med nästan halva statsbudgeten, det tycker jag vore oansvarigt, säger Cristina Husmark Pehrsson.

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".