President Dmitrij Medvedev.

Hårt ryskt utfall mot Georgiens president

Uppdaterad 22:02
Ryssland betraktar den georgiske presidenten Micheil Saakasjvili som ett ”politiskt lik”. Det sa den ryske presidenten Dmitrij Medvedev på tisdagskvällen i sitt hittills hårdaste angrepp på Saakasjvili.

Medvedev har under tisdagen använt återhållsamma ord när han har kommenterat EU:s toppmöte om den rysk-georgiska konflikten. Och framför allt har han välkomnat att det inte blev några europeiska sanktioner.

Men Georgiens president Saakasjvili är ett rött skynke för Moskva och Medvedev kallade Saakasjvili för ett ”politiskt lik”.

Han sa att för Ryssland existerar inte Saakasjvili längre, så nära man kan komma att säga att man inte erkänner honom som Georgiens president.

Ryssland har tidigt i den pågående konflikten sagt att man inte vill ha med Saakasjvili att göra och man har många gånger använt hårda ord.

Medvedev har till exempel offentligt kallat honom en galning.

Moskva anser att Saakasjvili är en äventyrspolitiker, som bland annat inledde anfallet mot Sydossetien.

Flera bedömare anser att ett av målet med den ryska aktionen var just att störta Saakasjvili.

Medvedev sa också att USA har bidragit till att konflikten blossade upp genom att man gett ett villkorslöst stöd till Saakasjvili.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".