Ulla Hoffman vill inte bli vänsterledare

Den nuvarande vänsterpartiledaren Ulla Hoffman är inte intresserad av att leda partiet efter kongressen i februari. Hon vill då återgå till arbetet i socialförsäkringsutskottet.
– Jag vill jobba som partiledare under det här året och fram till kongressen. Det tycker jag är viktigt och det ger mig erfarenhet och är bra för mig sen som pensionär. Så det betyder att du inte ställer upp till omval? – Jag har inte blivit tillfrågad av valberedningen och jag har inte blivit nominerad vad jag vet. Förutsättningen för att jag skulle göra det här var att jag skulle göra det under ett år, säger Ulla Hoffman. Efter Gudrun Schymans avgång tog Ulla Hoffman över vänsterpartiet under ett år. Och hennes besked är alltså att det bara handlar om ett år. På torsdagen kom beskedet att EU-parlamentarikern Jonas Sjöstedt inte vill bli partiledare i vänsterpartiet och sedan tidigare har riksdagsledamoten Lars Ohly sagt att han inte vill ställa upp. Den enda kandidat som finns idag är Alice Åström som själv anmält sig som frivillig. Problemen för vänsterpartiet handlar inte bara om vem som ska leda partiet. Dessutom ska vänsterpartiet anta ett nytt partiprogram nästa år. Och även där finns problem. 181 av partiets ledande politiker har skrivit under ett upprop där de oroar sig över att partiet är på väg tillbaka till mer teoretisk politik. Och varnar för dem som tror att gamla formuleringar om statligt ägande skulle vara lösning på alla problem. En av dem som står bakom uppropet är riksdagsledamoten Karin Svensson Smith: – Vi vill att man ska fortsätta utveckla partiet till att bli ett parti som förändrar verkligheten. Att vi har en tydligare politik men också att vi kommer överens med andra för att få igenom så mycket av det vi har lovat väljarna som möjligt. Och Karin Svensson Smith anser att partiet är inne i en kris: – Orden kris och utveckling hör ihop. Ett parti som står stilla går tillbaka. Och vi befinner oss i utveckling. Det är en sorts kris men en kris som går att hantera konstruktivt. Men partiledaren Ulla Hoffman, som alltså vill lämna jobbet som partiledare vid kongressen nästa år, tycker inte att läget är lika allvarligt: – När det gäller ledarskapet finns det inte någon kris. Valberedningen arbetar, och det ska de göra nu. Och jag hoppas att kamraterna nominerar friskt och jag hoppas också att det är många som säger ja, säger vänsterpartiets tillfälliga partiledare Ulla Hoffman
Edvard Unsgaard
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".