Bush talade till republikanerna

USA:s president George Bush talade till delegaterna på republikanernas partikonvent under onsdagsnatten. Men han var inte plats personligen. Via satellit höll han ett kort tal och hyllade partiets presidentkandidat John McCain.

– Han är redo att leda landet, sade president George Bush.

Jublet steg bland republikanerna, när president Bush tonade fram på storbildsskärm i arenan i St Paul i Minnesota.

Bush framträdde i direktsändning från Vita Huset, och i ett kort tal på knappa tio minuter berömde han både John McCains karaktär och utrikespolitik:

– Vi lever i en farlig värld, och måste fortsätta vara på offensiven, därför behöver vi en stark ledare som John McCain, sade Bush.

President Bushs popularitetssiffror är på bottennivå i opinionsmätningar bland väljarna, och därför är hans stöd inte enbart en tillgång för McCain. Men bland de övertygade delegaterna här på partikonventet märktes ingen kritik mot presidenten, tvärtom.

– Bush har gjort ett fantastiskt jobb, tyckte Beckey Tober, delegat från presidentens hemstat Texas.

– Och vem som än är kandidat så kommer jag alltid rösta republikanskt, sade hon.

Orkanen på USA:s sydkust gav republikanernas partikonvent en avvaktande start, men nu är politiken tillbaka på dagordningen igen.

Talare efter talare hyllade både John McCain och hans omdiskuterade vicepresidentkandidat Sarah Palin.

En av huvudtalarna var Joe Lieberman, för åtta år sen vicepresidentkandidat för demokraterna, numera oberoende senator.

– USA kommer i första hand, vår nation är viktigare än vår partitillhörighet, sade den tidigare demokraten Joe Lieberman, i ett tal tydligt riktat till de många osäkra mittenväljarna.

Ginna Lindberg, St Paul
ginna.lindberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".