Demonstranterna kräver premiärministerns avgång. Foto: Wason Wanichakorn/Scanpix

Strejken i Thailand mindre än väntat

Thailands största fackförbund uppmanade sina medlemmar att gå ut i en strejk i dag med krav på att regeringen måste avgå. Men få av medlemmarna lydde uppmaningen. Det finns nu en känsla av att många thailändare börjat tröttna på kaoset och börjar ta avstånd både från den impopuläre premiärministern och från demonstranterna som krävt hans avgång.

Thailands största fackförbund uppmanade sina medlemmar att gå ut i en strejk i dag med krav på att regeringen måste avgå. Men få av medlemmarna lydde uppmaningen. Det finns nu en känsla av att många thailändare börjat tröttna på kaoset och börjar ta avstånd både från den impopuläre premiärministern och från demonstranterna som krävt hans avgång.

Hotet om strejk skulle i praktiken kunnat lamslå stora delar av vatten- och elförsörjningen och inte minst transportsystemet i tiomiljonersstaden Bangkok. Även järnvägs- och flygtrafiken skulle ha påverkats.

Men det var bara ett par tusen av drygt 200 000 statsanställda arbetare som åtlydde fackets uppmaningar om strejk. Allt fungerar i stort sett som vanligt. På gatorna råder lugn. Trots kravallerna kring regeringsbyggnaden som demonstranterna ockuperat sedan nio dagar och undantagstillståndet så märker inte minst turisterna inte av oron i landet. Men landets befolkning gör det. 

Allt fler thailändare som jag pratar med säger att de är trötta både på premiärministern och demonstranterna och uttrycker oro för att landet håller på att försjunka i en djup politisk och ekonomisk kris. Ekonomin pekar redan kraftigt nedåt. 

Och i medierna idag finns det många kommentarer kring Japans impopuläre premiärminister som avgick i förrgår - med motiveringen - att han gjorde det för det japanska folkets bästa.

Efter införandet av undantagstillståndet kommer nu massiv kritik mot premiärministern i medierna. Olika thailändska journalistorganisationer uppmanar Samak att avgå, och får stöd från en rad akademikergrupper som antingen uppmanar premiärministern att avgå eller i alla fall upplösa parlamentet och utlysa nyval.

Bland kritikerna finns nu också en rad mäktiga industrichefer som varnar för att den alltmer maktlöse premiärministerns politik leder till katastrof för landets ekonomi, utländska investerare börjar vända landet ryggen och turismen hotas på sikt i alla fall.

Alla de här uppmaningarna kommer med reservationen att de här kritikergrupperna samtidigt fördömer de antidemokratiska metoderna som används av demonstranterna.

Men nu gäller det att tänka på landets bästa, skriver exempelvis engelskspråkiga Bangkok Post på ledarplats i dag.

Det finns också de som kräver att organisationer som Folkalliansen för demokrati - som ockuperat regeringsbyggnaden och bland annat med våld försökt överta en statlig TV-station - att sådana organisationer ska upplösas och förbjudas.

För det är ingen mening att hålla ett nyval och få en ny folkvald regering om samma gatans parlament sedan återigen sätter igång antidemokratiska aktioner för att få bort denna nya regering, säger statsvetaren Thitinan Pongsudhirak.

I dag diskuteras den statliga budgeten i det thailändska parlamentet. Det spekuleras i medierna kring att detta blir premiärministerns sista viktiga schackdrag. Att få igenom budgeten och fylla de olika ministrarnas fickor med pengar som sedan kan användas inför ett eventuellt nyval.

Vladislav Savic, Bangkok
vladislav.savic@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".