Svenska ambassaden blir kvar i Angola

Det svenska utrikesdepartementet har ändrat uppfattning om närvaron i Angola. För två veckor sedan bestämde utrikesdepartementet att den svenska ambassaden blir kvar. Även Exportrådet kommer att utöka. Tidigare hade biståndet upphört och Sidas kontor och den svenska ambassaden var på väg att stänga.

– Att ha en svensk ambassad i Angola är en förutsättning för att svenska företag ska kunna operera här. I Afrika hänger politik och ekonomi ofta ihop, säger Bengt Rosengren, chef för Ericssons kontor i Angola.

Sveriges närvaro i Angola handlar inte längre om stöd till befrielserörelsen eller bistånd till utveckling. Angola hade i fjol en tillväxt på 24 procent, främst tack vare en råvaruindustri som blomstrar.

Nu handlar det istället om investeringar. Svenska företag i Angola är framför allt underleverantörer till landets stora olje- och gruvindustri, och inom telekom.

De stora hindren är nu att språket är portugisiska, byråkratin besvärlig och infrastrukturen bristfällig efter ett nästan 30-årigt inbördeskrig. Men Sveriges långa relation till Angola spelar ändå roll.

– Jag tror att alla svenska företag som finns här idag, är ett resultat av ett 30-årigt samarbete mellan Angola och Sverige, säger Bengt Rosengren på Ericsson.

I Angola är staten stark och många affärer görs upp via kontakter. En ambassad är en viktig knutpunkt som ger tyngd till affärerna.

– Jag har haft samtal med tjänstemän på ministerier. De har sagt rakt ut, att om man stänger en ambassad så ger man fel signal till oss här i Angola. Jag har frågat om det kommer att påverka svenska företags möjligheter att finnas och verka i Angola, och jag har fått till svar att det kan påverka, säger Sandra Skogar, Exportrådets handelskommissionär i Angola.

Riktigt hur Sveriges närvaro i Angola kommer att se ut framöver är inte klart. Större delen av ambassadpersonalen har åkt hem till nya arbetsuppgifter.

Men Exportrådet ökar sin verksamhet och vet nu att de kan stanna i ambassadens lokaler.

Margareta Svensson, Luanda, Angola margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".