Volvofack positivt till ny vd

På onsdagsförmiddagen fick Volvo Personvagnars fackklubbar för första gången träffa den nya vd:n, engelsmannen Stephen Odell. Det var främst ett artighetsmöte men fackförbunden fick bra intryck.

– Jag fick ett ganska bra första intryck av honom. Han utryckte att han har en ambition att ha en tät dialog med oss fackliga och det är positivt tycker vi, säger Stig Axelsson ordförande för Unionen på Volvo Personvagnar.

När ni från facket träffar en vd första gången vad är det för egenskaper ni vill se?

– I det läge som vi är idag så är vi måna om att få en person som får oss ur de problem vi har. Det är på marknadssidan främst som de ligger, tror jag, och Odell n bred marknadserfarenhet och förhoppningsvis är han rätt person att lösa de problem vi har.

En person som kan sälja bilar?

– Just det, säger Stig Axelsson.

Volvos blivande vd 53-årige engelsmannen Stephen Odell tillträder sin nya post den 1 oktober. Han kom till Göteborg på tisdagskvällen, träffade fackförbunden på onsdagsmorgonen och kommer ägna närmaste tiden åt att se sig om i Volvovärlden och sätta sig in i företaget.

Media däremot träffar han inte och vad han vill med företaget återstår att se. Det som är känt så här långt är vad han säger i ett pressmeddelande att Volvo ska fortsätta vara ett premiummärke med bland annat omsorg om miljö och skandinavisk design och ha ska ha en mer självständig roll inom Ford.

– Han är medveten om att vi är inne i en svår situation.

Har han sagt någonting om var han vill föra företaget?

– Inte konkret än utan han vill sätta sig in i företaget först och se hur det fungerar. Sedan kommer han förhoppningsvis tillbaka med en del saker som får oss på fötter igen, säger Stig Axelsson.

Andreas Kron, Göteborg
andreas.kron@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".