Mutor skrämmer investerare i Angola

Angola är nu Afrikas största oljeproducent och har en gruvindustri baserad på diamanter. Tillväxten var 24 procent ifjol och just nu är prognosen omkring 17 procent för i år.  Samtidigt är korruptionen en faktor som skrämmer bort en del investerare.

Men enligt Exportrådets handelskommissionär i Angola, Sandra Skogar, är det ändå värt för svenska företag att satsa på affärer i Angola.

– Vinstmöjligheterna är enorma, det finns i princip ingenting och priserna är väldigt höga.

Efter ett nära 30-årigt inbördeskrig som slutade så sent som 2002, så finns det stort behov och gott om utrymme för investeringar i Angola.

Kina har gjort Angola till sin näst största leverantör av råolja, som de får i utbyte mot vägar och andra byggen. Brasilien och Portugal är andra stora handelspartners, medan svenska investeringar är mer blygsamma.

Idag är de svenska företagen framför allt underleverantörer till olje- och gruvindustrin och inom telekomsektorn.

Det är en högriskmarknad, företagskulturen är annorlunda, där kontakter betyder allt, säger Sandra Skogar.

– Det är inte så att man inte får betalt. Men det är inte en öppen affärskultur. Man måste ha nätverk och veta att man ger sig in i seriösa affärer.

Det krävs mycket kunskap för att ta sig runt krånglig byråkrati i Angola. Korruptionen genomsyrar samhället på alla nivåer, även om det kallas avgifter eller mutor.

För svenska företag låter det kanske som ett rött skynke och Sandra Skogar avråder företag från att gå in i korruptionsaffärer.

– Svenska företag är kända för att inte vilja gå in i korruptionscirkusen. Vi anses vara seriösa. Men många affärer förloras på grund av det också. Det finns de som hellre betalar och då blir det de som får kontrakten, säger Sandra Skogar.

Margareta Svensson, Luanda, Angola
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".