Viktor Jusjtjenko

Ukrainas president rasar mot lagförslag

Ukrainas president Viktor Jusjtjenko hotade på onsdagen med att upplösa landets parlament och utlösa nyval. Den politiska krisen utlöstes av ett lagförslag som begränsar presidentens makt till förmån för premiärministern.

President Viktor Jusjtjenko anklagade på onsdagen en nybildad koalition av partier för att ha fattat ett anti-ukrainskt och statsfientligt beslut.

Den nuvarande premiärministern Julia Tymosjenko och hennes rival Viktor Janukovitj, som tidigare satt på samma post, la på onsdagen alla konflikter åt sidan.

Tillsammans med det ukrainska kommunistpartiet drev Tymosjenkos och Janukovitj partier fram det lagförslag som begränsar presidentens makt till förmån för premiärministern.

President Jusjtjenko hävdade att koalitionen skapat en premiärministerns diktatur och hotar nu att upplösa parlamentet och utlysa nyval.

Alla bedömare tror att det nya politiska samarbetet mellan Julia Tymosjenko och Viktor Janukovitj blir kortvarigt eftersom båda väntas göra anspråk på presidentposten i nästa val, ett val den sittande presidenten inte förväntas ha en chans i.

Stödet för Viktor Jusjtjenko har stadigt sjunkigt sedan den orange revolutionen för snart fyra år sedan. I de senaste opinionsmätningarna stöds presidenten bara av fem procent av väljarna.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".