Mer att röra sig med.

Pensionärer avvaktande till skattelöfte

De fattigaste pensionärerna får drygt 200 kronor mer i månaden genom sänkt skatt. Det beskedet gav regeringen på torsdagen när de fyra partiledarna höll en gemensam presskonferens. Pensionärsorganisationerna är avvaktande men socialminister Göran Hägglund är nöjd.

– För de sämsta ställda, de garantipensionärer som vi talar om handlar det om en skattesänkning på i storleksordningen 2 600 kronor per år, säger Göran Hägglund.

Skattesänkningen för de fattigaste pensionärerna ger drygt 200 kronor mer i månaden. För de pensionärer som tjänar mellan 11 000 och 30 000 i månaden betyder skattesänkningen cirka 80 kronor mer i månaden.

Det kan jämföras med jobbskatteavdraget som om regeringen genomför det tredje steget från och med nästa år innebär uppemot 1 500 mer i månaden för de som arbetar med en inkomst på 28 000 i månaden.

Pensionärsorganisationerna är kritiska till regeringens förslag. PRO säger att det är alldeles för lite och att pensionärer inte borde betala mer i skatt än löntagare.

SPF, som har cirka 250 000 medlemmar, har krävt att de sämst ställda pensionärerna skulle få 1 000 kronor mer i månaden, säger ordförande Karl Erik Ohlsson tidigare bland annat EU-parlamentariker för centerpartiet.

– Det ger inte mer än de här 200 kronorna i månaden till de sämst ställda. Det anser vi inte är tillräckligt. Vi har velat ha 1 000 kronor i månaden. Sedan går man lite högre upp med avdraget och det tycker jag är bra. Det är många pensionärer som har mellan 10 000 och 15 000 kronor i månaden som inte har mer över än garantipensionärerna när bostad och liknande är betalt. Så det är ett plus, men ett relativt litet plus, säger Karl Erik Ohlsson.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".