Sms-lån gör det lätt att låna.

Allt fler hamnar hos kronofogden

Antalet ärenden till kronofogden slår rekord. Innan året är slut väntas över en miljon anmälningar komma in. Erik är en av dem som har lånat mer än han kan betala tillbaka.

– Just nu befinner jag mig i den positionen att jag kommer att hamna hos kronofogden om ett par månader. Jag har så pass mycket skulder, och framförallt sms-lån och andra typer av lån, att jag inte kommer att kunna betala. Till slut hamnar man där, vilket är tragiskt men det finns ingen utväg för mig just nu. Det känns jättejobbigt och som en stor klump i magen helt klart, säger Erik.

Erik är inte ensam om att ha lånat mer än vad han kan betala tillbaka. I år har antalet ärenden hos kronofogden slagit alla rekord. Över en halv miljon anmälningar har kommit in hittills, och när året är slut väntas siffran bli det dubbla, alltså fler än en miljon anmälningar om betalningsföreläggande som kan leda till betalningsanmärkningar och i värsta fall utmätning.

Jan Åkerlund jobbar med förebyggande arbete inom kronofogden. Det är bland annat mobil- och internetskulder som ökar mest, säger han.

– Det vi ser ökar drastiskt nu under de senaste åren kommunikationsskulder. Det handlar om mobiltelefoni, det handlar om internet och om annan typ av kommunikation. Vi ser också en stor ökning av konsumtionslån, inte bara de snabba sms-lånen utan också konsumtionslån. Man köper för pengar man inte har och man köper i hopp om att det kommer väl att ordna sig i framtiden, säger Jan Åkerlund.

Att fler och fler svenskar skuldsätter sig när de shoppar för pengar de inte har är något som Liisa Anzengruber märker tydligt. Hon är budget- och skuldrådgivare på Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning i Stockholm och tycker att det är alldeles för enkelt att få låna pengar i dag.

– Det som skrämmer mig är att framförallt ungar så lätt får kredit. Det är väldigt lätt. Jag har ett exempel där en 19-åring på ett halvår har fått massor av krediter utan att ha speciellt höga inkomster och ingen fast anställning, säger Liisa Anzengruber.

Cecilia Khavar
cecilia.khavar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".