Fler och fler väljer konsumtion på kredit

Detaljhandeln har inte märkt av att det är sämre tiden, trots allt tal det. Tvärtom fortsätter konsumtionen att ligga på rekordnivåer, och alltmer av köpen sker på kredit.

Henrik Magnusson, som var ute och handlade på onsdagen i en galleria i Stockholm, använder sitt kreditkort i bland, men tror att de allt fler kreditköpen kan bli ett problem för många.

– Man förstår att bankerna och låneföretag inte gör så mycket åt det. Alla tjänar på det och därför finns det ingen som har något intresse av att stoppa att folk förköper sig, säger Henrik Magnusson.

Att vi är på väg mot sämre tider verkar de flesta vara överens om, både konjunkturbedömarna och vanliga konsumenter har blivit alltmer pessimistiska på senare tid.

Men samtidigt fortsätter handeln att ånga på och bankerna talar i sina senaste kvartalsrapporter om fortsatt kreditexpansion - krediter som till viss del också går till vanlig konsumtion. Henrik Burlin, också han ute i butikerna, ser risker med att allt fler köps gör på kredit.

– Det kan bli ett problem, eller det är väl redan ett problem för vissa. Man tror att man har pengar, eller man har tillgång till pengar som man inte har och då kan det vara svårt att komma ur det, säger Henrik Burlin.

Resurs Bank är inriktad på krediter inom just detaljhandeln och har enligt egen uppgift 50 procent av den här marknaden, dels i form av privatlån på upp till 200 000 kronor, dels ett noll-ränteerbjudande: Köp nu och betala senare när fakturan kommer hem.

Enligt Patrik Hankers, försäljningsvarig på Resurs Bank, har banken inte märkt av några sämre tider när det gäller intresset för att konsumera på kredit.

– Vi har inte märkt särskilt mycket. Det ökar fortfarande. Däremot har vi blivit mycket mer försiktiga och försöker ta vår del av ansvaret så att det inte skenar iväg någonstans. vi är mycket mera vaksamma idag än vad vi var för två-tre år sedan.

Vilken betydelse kan det ha för konsumtionen, tror du, att man inte behöver betala just nu när man får varan i sin hand utan att man betalar om en eller två månader?

På något sätt dopar man konsumtionen. Man pumpar upp den på förhand. Det är ju det samhälle vi lever i och har levt i ett bra tag. Det är alltmer ovanligt att man vill invänta sin konsumtion, säger Patrik Hankers.

Cecilia Khavar
cecila.khavar@sr.se

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".