Regeringspartiet MPLA:s avslutande valmöte. Foto: Margareta Svensson/SR.

Spänd väntan i Angola inför valet

I Angola har det varit slutspurt i valkampanjerna inför parlamentsvalet som hålls under fredagen. Regeringspartiet MPLA väntas behålla majoriteten, men frågan är hur stark deras ställning är. Valet är det första sen 1992 och då ledde valresultatet till ett nytt inbördeskrig.

Nu är det få som tror att det skulle kunna hända igen. Att döma av MPLA:s avslutande valmöte igår, där omkring 100.000 människor mötte upp, blir fredagens val en stabil seger för regeringspartiet.

Regeringspartiet MPLA:s avslutande valmöte hölls i utkanten av Luanda. För säkerhets skull gjordes vägen till valmötet enfilig så att bussar, minibussar och bilar lätt kunde forsla dit de många anhängare som, klädda i partifärgerna rött, svart och gult, hälsade presidentens tal med hurrarop och klapprande skallror.

MPLA:s möte är en iscensättning. Regeringspartiet kritiseras för att använda statliga pengar för sin valkampanj för ett sådant här gigantiskt arrangemang och för att köpa sig medieutrymme.

I färskt minne har Angola ett 27-årigt inbördeskrig som tog slut för bara sex år sen och det förra försöket att hålla val slutade med att kriget bröt ut på nytt.

Men den här gången är det lugnt i Angola och ingen risk för ett nytt krig.   

– Nej det är omöjligt. Vi är trötta på krig och ingen vill ha det tillbaka, säger Morena Isanta.

MPLA hoppas på en stärkt majoritet i valet. Det skulle ge fortsatt stabilitet åt landet. Men samtidigt hoppas oppositionen på att få en starkare ställning för att Angola ska bli ett mer demokratiskt land.

– Det bästa för oss är att fortsätta samarbeta med andra partier, säger Thomas Pedro.

Margareta Svensson, Luanda i Angola
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".