Ericssons nedskärningar gynnar konkurrenterna.

Det kinesiska telecomföretaget Huawei har sedan några år etablerat sig i Kista under namnet Atelier Telecom. Huawei expanderar snabbt och rekryterar folk från Ericsson.
Alteilers VD i Kista, Wang Jin, vill inte kommentera företagets etablering, utan hänvisar till deras hemsida för information. På hemsidan kan man läsa att Huawei nu satsar i stor skala för att etablera sig på den internationella telecom-marknaden. De har som målsättning att ha den bästa kunskapen och kompetensen knutna till företaget inom 5 år, och vara världsledande inom framtidens mobilnät och 3G. Jon Sigurdsson, professor på Handelshögskolan i Stockholm och expert på den asiatiska telecomindustrin, säger att Huawei passar på nu när Ericssons skär ner: - Det kommer ut på arbetsmarknaden ett antal personer som är duktiga och där Huawei genast kan lära en hel del om vad som annars skulle ta dem längre tid att komma åt Det har länge varit så att utländska företag måste samarbeta med något statligt kinesiskt bolag för att kunna etablera sig på den kinesiska marknaden. Men enligt Johan Strandberg, telecomanalytiker på SEB, har de stora telecomföretagen i väst blivit försiktigare nu när de kinesiska bolagen växt sig starkare och börjat konkurrera på den internationella marknaden. Huawei samarbetar med flera olika telecombolag på den kinesiska marknaden, däribland Ericsson, och det har inneburit att dom snabbt har fått tillgång till ny teknik. Huwaei pressar nu priserna genom billig produktion av mobiltelefonsystem i Kina. Ingen på Ericsson som Ekot talat med vill uttala sig om den hårdnande konkurrensen från Huawei.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".