Arbetslösheten och varslen ökar i april

Den totala arbetslösheten fortsätter att öka jämfört med förra året och i april är den öppna arbetslösheten 4,3 procent av arbetskraften. Det visar ny statistik från Arbetsmarknadsstyrelsen, Ams. Störst är ökningen i Stockholms och Östergötlands län.
– Det är en tendens att vi sakta men säkert går mot en högre arbetslöshet, säger Thord Strannefors, prognoschef på Ams. Vad pekar på det? – Vi ser en försvagning på sysselsättningen och en viss ökning av utbudet på arbetskraft. Det gör att den öppna arbetslösheten stiger, säger Thord Strannefors. Över 6 000 personer varslades om uppsägning från sina jobb i april i år. Det är en ökning med nästan 25 procent jämfört med förra året. Varslen fortsätter att ligga på en mycket hög nivå. En tredjedel av de som varslades arbetade inom tillverkningsindustrin, framför allt inom verkstadsindustrin som el- och telekom. En tredjedel av de varslade fanns i den finansiella sekorn, i till exepmpel banker. Arbetslösheten ökar Arbetslösheten fortsätter att öka. Det gäller både den öppna och den totala arbetslösheten, där även de som går på arbetsmarknadspolitiska program deltar. Från april förra året har den öppna arbetslösheten ökat från 3,6 till 4,3 procent av arbetskraften. Färre i arbetsmarknadsutbildning Enligt Ams beror ökningen till viss del på att färre nu deltar i arbetsmarknadspolitiska program och på att vuxenutbildningen minskat i omfattning. Samtidigt kommer färre lediga jobb in till arbetsförmedlingarna. Inom byggsektorn och den privata tjänstesektorn, som hotell och restaurang, har platserna minskat.
Pia Lille
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".