Sextrakasserier inom danska försvaret

En tredjedel av kvinnorna inom det danska försvaret har utsatts för någon form av sexuella trakasserier. Det visar en ny rapport som chockat både politiker och försvarets ledning i Danmark.
Sju våldtäkter har begåtts mot kvinnor i försvaret under de senaste två åren och 37 våldtäktsförsök har inträffat, enligt rapporten som den danska försvarsmakten låtit göra eftersom det länge funnits misstankar om att kvinnliga försvarsanställda utsatts för kränkningar. Ingen har polisanmälts Många fler har utsatts för andra former av sexuella trakasserier. Inga av fallen har dock polisanmälts. - Kvinnorna har helt enkelt inte vågat anmäla av rädsla för att få karriären stoppad eller för att avvika, säger underbefälens skakade fackordförande Svend-Erik Larsen till Ritzaus nyhetsbyrå. Uppmuntrar att anmäla Nu vill emellertid både försvarsminister Svend Aage Jensby och försvarsledningen att kvinnorna ska gå till polisen och anmäla övergreppen. Försvarets personalchef generalmajor Jens Erik Frandsen lovar kvinnorna allt tänkbart stöd. Dessutom öppnade försvaret i morse en telefonlinje där drabbade kan få krishjälp, och ett brev har sänts ut till alla anställda. Runt fem procent är kvinnor av det danska försvarets 30 000 anställda, en andel som försvarsmakten vill öka. Chock bland politiker Rapporten har chockat politiker som vänsterpartiet SF:s jämställdhetspolitiska talesman Anne Grete Holmsgaard - hon kräver nu snabba åtgärder från försvarsministern och en helt ny kultur inom militären. Generalmajor Jens Erik Frandsen kunde inte drömma om att situationen var så allvarlig.
Hans Zillén, Köpenhamn
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".