SAS-anställda på Arlanda får behålla jobbet

Flygbolaget SAS vill koncentrera sin tekniska verksamhet till Arlanda och det betyder enligt ett förslag att SAS-anställda på Gardemoen i Oslo och i Köpenhamn mister sina jobb enligt uppgifter mellan 400 och 600 på vardera ställe.
Johnny Fransson ombudsman för Transport, och som deltagit i besparingsarbete är i dag nöjd med förslaget: - Vi är väldigt positiva, vi har arbetat väldigt hårt en tid för att få behålla ”BASE” på Arlanda. Vi tycker att det här är den bästa alternativet rent ekonomiskt, säger Johnny Fransson. Sex och åtta miljarder ska sparas Det var i april som SAS ledning lade plan C, det tredje stora besparingspaketet på kort tid. Inom loppet av 18 månader ska 4000 jobb bort inom koncernen och mellan 6 och 8 miljarder besparas. Nu pågår en kamp mellan de olika flygplatserna om var man ska koncentrerar olika verksamheter, och enligt det förslag som styrelsen ska besluta om på måndag, blir Stockholm, huvudbas för det mellantunga serviceunderhållet. Återstår hur man ska göra med bagagehantering, cabinpersonal, incheckningen och biljettförsäljning. vilket ort ska bli huvudort för de här verksamheterna. Köpenhamn, Stockholm eller Oslo. Mycket känsligt Frågorna är mycket känsliga och ingen vill från SAS i dag kommenterar uppgifterna. Många fruktar att förhandlingarna urartar från att handla om besparingar, till kompromisser dikterade av nationell hänsyn: I dag delar Kastrup, Arlanda och Gardemoen på ansvaret för det tekniska underhållet, men i flygbolagets sparpaket vill SAS koncentrera verksamheten. Enligt medier i Norge informerades de verkstadsanställda vid Gardemoens flygplats om planerna i går. Mellan 450 och 600 jobb riskerar att försvinna från Gardemoen. Det är SAS dotterbolag Scandinavian Technical Services, STS, som utarbetat förslaget, och beslut kommer att tas på måndag.
Kristian Åström
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".