Sebastian Hedman Eriksson försvann från en skolutflykt i fjällen på onsdagseftermiddagen. Foto: Roland S Lundström/Scanpix.

Försvunne pojken hittades välbehållen

Uppdaterad 15:20
Den tioårige pojke som försvann i Kvikkjokkfjällen på onsdagen påträffades välbehållen vid niotiden på torsdagsförmiddagen. Han var enligt polisen medtagen men vid god hälsa. Det var hundar från försvaret som hittade pojken, rapporterar SR Norrbotten.

Pojken, Sebastian Hedman, hade under onsdagen varit på utflykt till Prinskullen tillsammans med sin skolklass. När klassen skulle räknas samman efter en kortare båtutflykt till Kvikkjokks samhälle upptäcktes att pojken var borta.

Han hade mat med sig och hade sovit en del i en grotta under natten. Hundpatrullen hittade honom vid en gran och Allan Stenman från Jokkmokks hemvärn säger att pojken har skött sig exemplariskt. Han har flugits ner till en samlingsplats med helikopter och där återförenats med sin mamma.

– Han har gjort helt rätt, han har inte gripits av panik. Han har varit jätterädd och längtat efter sin mamma och sin pappa och frusit hemskt mycket men han sa att han gick och gick så länge mörkret tillät för att hålla sig varm. Sen hittade han en grotta att sova i, berättar mamman Gudrun Hedman.

Polisen larmades vid 17.30-tiden. Ett spaningspådrag med helikoptrar och hundpatruller sattes snabbt in i sökandet. Även hemvärnet och civila fjällräddare deltog i spaningsarbetet.

Enligt polisen försvårade det hårda vädret sökningsarbetet.

Polisen säger också att det kan bli rättsligt efterspel om ansvarsförhållandena i samband med försvinnandet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".