Hård Sverigekritik i Indonesien

– Ställ Sverige inför den internationella domstolen i Haag. Tona ned de diplomatiska förbindelserna med Sverige. Detta är de mest drastiska kraven från indonesiska opinionsbildare som startat ett svavelosande ordkrig mot Sverige.
Anledningen är att två ledande rebellhövdingar från den oroliga indonesiska Aceh-provinsen sedan 1970-talet bor i Sverige. Båda är svenska medborgare. Att angreppen sker just nu beror på att det fredsavtal som slöts mellan regeringen och gerillan i december förra året inte håller. Rebellerna anklagas för att sabotera det avtalet som skulle leda till fred. Gerillaledare i Fittja Den indonesiska regeringen har begärt att den svenska regeringen ska förbjuda framförallt rebelledaren Hassan Tiro som bor i Fittja utanför Stockholm att styra rebellrörelsen GAM från Sverige. Utrikesminister Hassan Wirayuda sa nyligen att Sverige borde förbjuda att en revolt som lett till många civila offer leds från svenskt territorium. Det svenska svaret har hittills varit att Hassan Tiro inte utfört något brottsligt i Sverige och att han har full yttrandefrihet. Indonesiska tidningssidor, radioprogram och TV-nyheter har under de senaste dagarna fyllts av arga uttalanden från politiker, samhällsforskare, jurister och debattörer som alla gått hårt fram mot den svenska regeringen. Ökande aktivitet I Jakarta träffade jag i dag generalen Kiky Syahnakrie. Han har på den indonesiska regeringens uppdrag just varit i Aceh-provinsen för att rapportera om vad som bör göras för att stoppa en ökande aktivitet från rebellerna. Deras krav pendlar mellan någon form av självstyre och total självständighet. General Kiky anser att Sverige borde utvisa rebelledaren Hassan Tiro. Någon sort överenskommelse borde kunna ingås mellan de båda regeringarna, anser generalen. Förordar ny offensiv Han förordar också att den indonesiska regeringen inleder en ny militär offensiv för att på allvar krossa rebellerna. – De jag träffade i Aceh vill att militären ska slå till men skona civilbefolkningen. Det var det besked jag fick, säger generalen. Armen har nu 40 000 man i Aceh-provinsen och på måndag löper en tidsfrist ut. Oron är stor runt om i Indonesien inför vad som ska ske.
Lars Gunnar Erlandson, Jakarta
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".