Advokat Leif Silbersky och Anders Eklund.

Anders Eklund får dömas till fängelse

Uppdaterad 16:23
Anders Eklund som åtalats för mord på tioåriga Engla Höglund och 31-åriga Pernilla Hellgren, lider inte av en allvarlig psykisk störning. Socialstyrelsens rättsliga råd har gjort en ny prövning av Eklunds psykiska hälsa och anser att det inte finns några hinder för att döma honom till fängelse.

Rättsliga rådets utredning är omfattande, men det är bara slutsatserna som har blivit offentliga idag.

Där står det att Anders Eklund, när han mördade Engla Höglund och Pernilla Hellgren, var påverkad av en psykisk störning och att han fortfarande lider av en psykisk störning. Men störningen är inte så allvarlig att det är medicinskt motiverat att döma honom till rättspsykiatrisk vård.

Utredningen har gjorts av Anders Forsman, professor i rättspsykiatri i Göteborg. Han har både undersökt Anders Eklund personligen och gått igenom en tidigare rättspsykiatrisk utredning, som också den visade att Eklund inte är allvarligt psykiskt störd.

– Det betyder ju att domstolen har två rättspsykiatriska bedömningar, som båda talar för att fängelse är en möjlig påföljd. Sedan är det alltid domstolen som avgör hur påföljden ska se ut. Det här är bara ett underlag, eller ännu ett underlag, för tingsrätten att ta ställning till, säger professor Anders Forsman.

Men det mesta talar för en fängelsedom?

– Det är ju rimligt att tro att tingsrätten följer två sådana här expertutlåtanden.

Advokat Leif Silbersky, som försvarar Anders Eklund, har under rättegången beskrivit honom som en både ond och snäll person. Han har yrkat på att Eklund behöver vård för att döda den onda och låta den snälla leva.

Nu säger Leif Silbersky att mycket talar för att han kommer att acceptera rättsliga rådets slutsats. Men han ska fundera en vecka på om han kan få fram något som kan rubba bedömningen.

– Det finns ju andra experter som kanske har andra åsikter. Men då måste jag ha klart för mig att man verkligen kan uppnå något resultat med det. Det är tveksamt, men som sagt, jag ska inte ta något snabbt beslut utan har bestämt mig för att vänta med det i cirka en veckas tid.

Men vad skulle kunna väga tyngre än Socialstyrelsens rättsliga råd?

– Exakt det är det som jag ska fundera på.

Eftersom själva utredningen fortfarande är hemligstämplad kan professor Anders Forsman inte närmare utveckla Anders Eklunds diagnos. Generellt kan han dock säga att av dem som går igenom en rättpsykiatrisk undersökning och får diagnosen psykiskt störd, är det ungefär hälften som inte bedöms vara allvarligt psykiskt störda.

Men det betyder inte att de är friska.

– Väldigt många psykiska störningar som vi får kontakt med kan vara nog så vårdkrävande och kräva behandling på olika sätt, men de ger inte fängelseförbud, säger Anders Forsman.

Rättegången mot Anders Eklund återupptas den 25 september och dom väntas inom ytterligare en vecka.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".