Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Talibanerna inte uträknade i Afghanistan

USA:s vice utrikesminister Richard Armitage besöker på fredagen Afghanistan. Ett syfte är att visa att USA står fast vid sitt löfte att leda landets uppbyggnad, trots nya åtaganden i Irak. Men besöket sammanfaller med rapporter om att talibanrörelsen nu blir allt aktivare i Afghanistan.
Det är Pakistan som hjälper talibanerna att organisera sig igen, säger Haji Awaz som säljer socker och matolja på en marknad i Kabul. Här i Kabul har den tajik-dominerade regeringen under president Hamid Karzai makten i ett fast grepp. Men ute på landsbygden växer nu instabiliteten. Där håller ledande talibaner på att bygga upp en maktstruktur, främst i de södra delarna. Fler attacker Där ökar nu attackerna mot utländska biståndsarbetare och flygblad delas ut som manar till jihad mot USA-militären och mot den USA-stödda afghanska regeringen här i Kabul. Flera ledande talibaner, däribland den förre justitieministern, har senaste tiden börjat träda fram och ge intervjuer. En del ledande talibaner opererar från baser inne i Pakistan. Ett skäl för Pakistan att i hemlighet fortsätta att hjälpa talibanerna skulle kunna vara att försöka motverka det inflytande ärkefienden Indien nu håller på att skaffa sig i Afghanistan. Indien har snabbt gett konkret och omfattande bistånd till Karzais regim: nya indiska bussar dominerar nu lokaltrafiken i Kabul och flygbolaget Ariana fick en gåva bestående av tre indiska Airbus-plan. Södra delarna får lite bistånd Talibanernas antivästliga propaganda vinner gehör i södern delvis därför att de delarna inte sett mycket av det internationella biståndet, det har mest hamnat i andra delar av landet, inte minst Kabul. För många pashtuner exempelvis kring staden Kandahar är den enda kontakten de haft med amerikaner när de fått dörren insparkad i USA:s jakt på talibaner och al-Qaida. USA och andra länder ger nu omfattande bistånd för uppbyggnad men förväntningarna är höga och många afghaner tycker att biståndet borde vara ännu större. Många pashtuner ser också med misstro på Hamid Karzais regering, eftersom den domineras av en liten klick mäktiga tajiker. Frågan hur Afghanistan ska få en mera representativ regering kommer att bli allt mer akut ju närmare man kommer de landsomfattande val som ska hållas nästa år.
Nils Horner, Kabul
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".