Tyskland

Staten tar över vanskött kärnavfallslager

Den statliga tyska strålskyddsmyndigheten ska nu ta över driften av det vanskötta kärnavfallslagret i en gammal saltgruva i norra Tyskland.

Förutom att forskningsinstitutet som drivit lagret som en forskningsgruva nu fråntas driften, så meddelar de ansvariga ministrarna att lagret i Niedersachsen i fortsättningen ska kontrolleras enligt de stränga regler som gäller för atomanläggningar och inte som hittills reglerna för gruvor.

Men fortfarande strömmar radioaktiv vätska där nere i berget i Remlingen. Ortsbornas intresseförening kräver att alla de 126 000 faten med låg och medelaktivt avfall tas upp ur gruvan och lagras på ett säkrare sätt.

Men miljö- och forskningsministrarna vill inte binda sig för någon saneringsmodell än. I tidningen Bild säger miljöminister Sigmar Gabriel att det just nu inte finns några risker för människor som bor i området, men samtidigt liknar han berget vid gruvan i Remlingen vid en schweizerost.

I Niedersachsen har också delstatsregeringen dragit konsekvenser av vanskötseln. Enligt tidningen Hannoversche Allgemeine har gruvmyndigheten i delstaten fråntagits kontrollansvaret över gruvan. Den ska miljöministeriet själv ta hand om i fortsättningen.

Dessutom har en utredning inletts om huruvida två tjänstemän på gruvmyndigheten varit försumliga. De misstänks för att ha känt till missförhållandena vid atomlagret utan att rapportera vidare till delstatsregeringen.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".