Regeringens budget

Psykiatrin får 2,7 miljarder på tre år

Regeringen presenterade på torsdagen en satsning på psykiatrin på två miljarder kronor. Med tidigare satsningar handlar det totalt om 2,7 miljarder kronor under tre år.

– Jag tycker att det här är ett väldigt bra förslag. Det är väl tilltaget och jag tycker också att det är positivt att det spänner över tre år och att man också kräver att kommuner och landsting tar sin del av ansvaret. Så jag tycker att man kan vara nöjd i dag, säger Anders Milton, som ledde den så kallade psykiatriutredningen.

Utredningen kom för två år sedan fram till att det finns stora brister i den svenska psykiatrivården. Det regeringen nu gör är en satsning på psykiatrin på totalt 2,7 miljarder kronor under 2009, 2010 och 2011.

Det man prioriterar är bland annat utbildning och kompetens för personal inom vården och också en satsning på att landstingen skall kunna korta väntetiderna till barn- och ungdomspsykiatrin.

Man inför också bland annat ett ekonomiskt stöd till kommuner för att de ska kunna hjälpa personer med psykisk funktionsnedsättning med en meningsfull sysselsättning. En förutsättning för att kommunerna skall få del av stödet är att de är beredda att finansiera halva kostnaden.

– Detta kommer att räcka ganska långt, men vi ska säga att den omställning av svensk psykiatri som ligger framför oss kommer vi inte att klara av under en natt, utan detta är ett långsiktigt arbete som syftar till att människor som tillhör de allra sköraste i vårt land ska kunna få den vård som de behöver, säger socialminister Göran Hägglund.

Ing-Marie Wieselgren, som jobbar med utvecklingsfrågor inom psykiatriområdet på organisationen Sveriges Kommuner och Landsting, hade önskat mer pengar till psykiatrin.

– Det är inte så mycket pengar om man tittar på hur mycket kommuner och landsting själva satsar. Så det blir förhållandevis små pengar, men det är ju ändå ett bra tillskott, säger hon.

Hur långt kommer de här pengarna att räcka?

– De kan ju räcka till att göra ett förändringsarbete, men de räcker inte till några stora nivåhöjningar inom själva verksamheterna.

Finns det någon risk för att landstingen använder de här pengarna för att täcka andra ”svarta hål” så att pengarna slutligen inte hamnar i psykiatrin?

– Jag tror att psykiatrin redan är ett prioriterat område i de flesta landsting och jag hoppas verkligen att man ser att det är viktigt att snarare möta med egna satsningar än att pengarna får försvinna i ”svarta hål”, säger Ing-Marie Wieselgren.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".