1 av 2
Going Kronos tränare Lutfi Kolgjini bojkottade storlopp i protest mot en annan bojkott. Foto: Mats Andersson/Scanpix.
2 av 2
Petter Nylander

Bråk inom travet efter Unibets köp av sajt

Det har blossat upp ett bråk inom den svenska travsporten, med hård kritik mot staten, sedan det utländska spelbolaget Unibet via en ny spelsajt, på allvar börjat konkurrera med travets spelbolag ATG.
Världshästar bojkottar storlopp och journalister bojkottas. Många oroas över att hela den svenska travsporten kommer att raderas ut.

– Om de 34 banor och de 28 000 aktiva som vi har ska leva på den affärsmodell som Unibet och andra bookmakers har upprättat i andra länder, ja då har vi inte 34 banor, då har vi ingen norrländsk travsport,  då har vi ingen travsport över huvud taget snart. Det här är parasiter. Det här är illegala aktörer, säger Remy Nilsson, vd för ATG, Aktiebolaget Trav och galopp.

Varje gång någon spelar 100 kronor på en häst hos det svenska spelbolaget ATG, får travsporten 12,50 kronor. Pengarna går till priser i loppen och bär upp den svenska hästsporten.
Men när en spelare satsar 100 kronor hos det utländska Unibet går ingenting till travsporten. Därför kom det som en chock för travbranschen när Unibet nyligen köpte en känd hemsida på internet där kuskar och journalister brukar ge vinnartips.

På sidan går det också att spela direkt till Unibet och spelarna får generellt ett högre odds, alltså högre vinster, än hos ATG. Det är möjligt eftersom Unibet inte betalar samma höga skatt som ATG och inte skickar pengar till sporten.
Travsportens centralförbund vill att kuskar och travbanor ska bojkotta Unibets journalister. Det är fel väg tycker Malmötränaren Lutfi Kolgjini, som därför inte anmälde sin världsstjärna Going Kronos till tävlingarna på lördagen.


Kraven är starka på att staten ska ge ATG bättre villkor för att kunna konkurrera med Unibet.  

Unibets VD Petter Nylander, säger att han vill samarbeta och vitalisera travsporten.
– Det här är dålig teater och de reagerar lite grann som på en nyckelretning. Vi kan förstå det. Men jag tror att alla vill ha en dialog och diskutera hur framtidens spel på trav ska se ut i Sverige. Jag tror att alla förstår att det är dags att omreglera, säger Petter Nylander, Unibets vd.

Men när folk spelar hos er får ju travnäringen inga pengar?

– Men vi har sagt att vi vill dedicera pengar till travnäringen så det är vi öppna för att göra, säger Petter Nylandet, vd för Unibet.

Bengt Hansell
bengt.hansell@.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".