Oförändrad ränta i Storbritannien får kritik

Även i London kom ett räntebesked på torsdagen. Också i Storbritannien mötte räntebeskedet kritik.

Bank of England beslutade att behålla den viktiga styrräntan oförändrad, det vill säga fem procent. Ett beslut som väcker kritik från vissa håll.

En del experter tycker att det var dags för en sänkning nu, kritiska röster hörs både från stora finansiella institut och från fackligt håll. Det största fackförbundet TUC:s ekonomiske talesman säger att dagens beslut var deprimerande.

En del ekonomer talar också om att eftersom räntan inte sänktes den här gången, så måste det ske nästa gång eller åtminstone ganska snart.

Och det spekuleras i att styrräntan skulle kunna bli så låg som 3,5 procent under nästa år.

Men Bank of England har förmodligen en svår balansgång framför sig, med till exempel prisökningar. Inflationen ligger nu på 4,4 procent att jämföra med två procent som regeringen spådde.

Till detta kommer en tillväxt som var noll under det senaste kvartalet, ett svagt brittisk pund och fastighetspriser som har gått ner tio procent under det senaste året.

Antalet beviljade lån minskar också, precis som bilförsäljningen. Färre sålda nya bilar brukar också anses som ett tecken på sämre tider.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".