RÅ vill införa högre straff för barnmisshandel

Både riksåklagaren, RÅ, barnombudsmannen, BO, och professorn i straffrätt Madeleine Leijonhufvud vill nu att lagen ändras så att misshandel av barn ger strängare straff. Alla tre kritiserar Högsta domstolen som på fredagen fastställde domen på fem års fängelse mot den man som förra året misshandlade sin styvson till döds.
Dagens dom sätter ett tak och det blir mycket svårt för tingsrätterna i framtiden att döma till mer än fem års fängelse när barn misshandlas till döds, säger Madeleine Leijohufvud. – Vi kommer att ha för år framöver nu ett tak och det stämmer illa med den allmänna rättsuppfattningen i landet och det är svårt att se att det finns allvarligare fall. Många människor upprördes och protesterade över tingsrättens och hovrättens domar som ansågs alltför milda. Riksåklagaren valde att begära prövning i högsta domstolen med kravet att straffet borde skärpas betydligt. Men högsta domstolen ansåg att straffet var väl avvägt. Mannen döms till grov misshandel och grovt vållande till annans död, tillsammans kan det ge upp till 14 års fängelse. Det finns en tradition i Sverige att döma till straff på den nedre delen av straffskalan, säger Madeleine Leijohufvud, men barnets utsatta ställning borde ha lett till ett betydligt högre straff i det här fallet. Det tycker också riksåklagaren som nu föreslår att lagen ses över så att barnmisshandel blir ett särskilt brott som ger högre straff. Något som också välkomnas av barnombudsmannen Lena Nyberg. – Jag tycker det skulle vara en tydlighet från samhällets sida att markera att man inte kan acceptera att vuxna ger sig på barn på det här sättet.
Gunilla Österlund
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".