Helt ny styrelse i Sveriges Radio

Hela Sveriges Radios styrelse kommer att bytas ut och ersättas med nya ledamöter. Den nya styrelsen läggs fram vid en extra bolagsstämma den andra juni. Det beskedet gav idag Sven-Christer Nilsson, ordförande i Sveriges Radios förvaltningsstiftelse som är ägare till Sveriges Radio.
– Alla ledamöter kommer att få lämna styrelsen. Vi ser väldigt allvarligt på den uppkomna situationen och vi anser inte att styrelsen har kunnat sköta sitt uppdrag på ett fullödigt sätt och det är därför vi vidtar de här åtgärderna, säger Sven-Christer Nilsson. Den förre Ericsson-vd:n Sven-Christer Nilsson leder styrelsen för Sveriges Radios förvaltningsstiftelse och han är övertygad om att den kommande styrelsen kommer att bli bättre och ha förmåga att samarbeta. Ordföranden utses av regeringen Men ordförande och en suppleant utser regeringen. Sven-Christer Nilsson räknar med att det ska vara klart till den andra juni då det allstå blir en extra bolagsstämma. De fackliga representanterna är det de fackliga organisationerna som utser. Sveriges Radio ska som public service-företag stå fri från politikernas inflytande. Men politikerna har ändå ett stort inflytande vilka personer som utses. Partierna utser Förvaltningsstiftelsen Det är de politiska partierna som kommer med förslag på vilka personer som ska sitta i Förvaltningsstiftelsen och det är sedan regeringen som utser dem. Sven-Christer Nilsson har till exempel valts på förslag av kristdemokraterna. Det är också de politiska partierna som nu ger förslag till vilka som ska sitta i den nya Sveriges Radio-styrelsen. Men Sven-Christer Nilsson tycker inte det är något fel om det blir personer som är partipolitiskt aktiva. – Jag tror inte att det är intressant. Det är inget negativt att vara partipolitiskt aktiv utan det viktiga är att när man sitter i en bolagsstyrelse känner att man har ett individuellt ansvar och att man inte representerar någon speciell intressegrupp, säger Sven-Christer Nilsson. Styrelsen kan få betala själva Sven Krister Nilsson säger också att revisorerna kommer att titta vidare på om styrelseledamöterna i Sveriges Radio kan bli personligt ansvariga för det avtal som ger Joakim Berner nära fem miljoner kronor. – Det ingår i vår förvaltningsgranskning att också titta på de frågorna, säger Sven-Christer Nilsson. Kan det innebära att var och en blir personligt betalningsansvarig för det här? – Det vill jag inte uttala mig om. Men det kan vara tänkbart? – Det finns lagregler för sådant, ja, säger Sven-Christer Nilsson, ordförande i Sveriges Radios Förvaltningsstiftelse.
Erik Ridderstolpe
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".