Paraplymordet utreds på nytt

Det uppmärksammade mordet på Waterloo Bridge i London för 30 år sen där en bulgarisk dissident dödades genom ett hugg med en giftförsedd paraplyspets har blivit aktuellt på nytt, bara några dagar innan brottet preskriberas i Bulgarien.

Det är den bulgariska dagstidningen Dnevnik som tagit del av hemliga handlingar som utpekar en dansk medborgare som skyldig till mordet. Dansken ska ha varit agent för bulgariska säkerhetstjänsten.

Brittiska rikskriminalen Scotland Yard som återupptog sin undersökning av paraplymordet i somras ska ha bett de bulgariska myndigheterna att få tillgång till arkivmaterial i fallet. Scotland Yards utredare har också besökt Bulgarien i år och förhört ett 40-tal personer.

Paraplymordets offer var den oppositionelle journalisten Georghi Markov som avled tre dagar efter att han fått i sig giftkulan från paraplyets spets.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".