Besöker Khadaffis Libyen.

Condoleezza Rice till Libyen

På fredagen kommer USAs utrikesminister Condoleezza Rice till Libyen på det första amerikanska utrikes- ministerbesöket i landet på 55 år. Människorättsgrupper är kritiska mot islossningen i libyenrelationerna.

Ronald Reagan kallade på sin tid Muammar Ghadaffi för Mellanösterns galne hund - the mad dog. Libyens stöd till terrorgrupper, tillsammans med Lockerbiebombningen och försöken att tillverka atomvapen, gjorde landet till en pariastat som ingen ville ta i.

Men i dag kan USA belåtet meddela att Libyen ändrat sitt dåliga beteende och fått höjt betyg i uppförande och ordning. Libyen ses till och med som en möjlig förebild för Iran och Nordkorea, det vill säga, belöning väntar om också ni överger era kärnenergiprogram.

Och efter att den galne hunden blivit rumsren står nu utländska ledare på kö för att göra affärer med det oljerika Libyen. I förra veckan var det Berlusconi som bad om ursäkt för Italiens koloniala förflutna i Libyen och utlovade fem miljarder dollar i investeringar, i utbyte mot löften om fördelaktiga oljekontrakt.

Kritiker och människorättorganisationer som Human Rights Watch, ser detta som hyckleri. Libyen är ett land där politisk opposition, enligt artikel 3 i lag nummer 7, kan straffas med döden. För bara ett år sedan satt sex bulgariska sjuksystrar och en palestinsk läkare i dödens väntrum i Libyen, anklagade för att ha smittat 400 libyska barn med HIV.
De liberale dissidenten Fathi Al Jahmi som krävt pressfrihet och demokrati har suttit fängslad i sex år, för närvarande enligt uppgift i ett rum fullt av kackerlackor på en psykiatrisk klinik. Och i våras utvisade Sverige den libyske regimkritikern Mohamed Adel Abu Ali efter att han fått avslag på sin asylansökan. Abu Ali greps när han landade i Libyen och två veckor senare fick hans familj besked om att han avlidit i fängelset.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".