Guantanamogruppen: Höj tonen mot USA

I torsdags släppte USA tretton fångar från Guantanamobasen på Kuba. Dock inte den 23-årige svenske medborgaren Mehdi Mohammed Ghezali . Gösta Hultén ordförande i den svenska Guantanamogruppen som arbetar för att Ghezali ska släppas, tycker att statsminister Göran Persson och utrikesminister Anna Lindh nu måste höja tonen för att något ska hända.
– Sverige har ju valt att ändå offentligt gå ut med krav på frigivande. Jag tror att den här frågan måste drivas politiskt, man kan inte använda tyst diplomati, man måste tala klarspråk. Skärpte tonen I februari i år skärpte den svenska regeringen tonen mot USA när man krävde att Mehdi Mohammed Ghezali som suttit inspärrad på Guantanamobasen sedan i januari 2002, skulle släppas eftersom han enligt Sverige hålls fängslad i strid mot internationell rätt. Utan rättslig prövning och utan att behandlas som en formell krigsfånge. En månad senare var en amerikansk diplomat och förklarade att USA visst anser sig har rätt att hålla dom drygt 650 personerna på Guantanamo inlåsta så länge amerikanerna betraktar dom som ett hot mot USA. Den svenska linjen sedan dess har varit tyst diplomati. Danskt exempel I torsdags tog den danske statsministern Anders Fogh Rasmusen upp frågan om en dansk medborgare som sitter Guantanamo, med den amerikanske försvarsministern Donald Rumsfeldt. Gösta Hulthén tycker att den svenska regeringen borde följa det exemplet. – Ta upp frågan om ett omedelbart frigivande med ministrarna och med George Bush.
Pontus Mattsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".