USA vill häva sanktioner mot Irak

I FN:s säkerhetsråd inleddes på fredagseftermiddagen ett möte, där USA ska presentera ett resolutionsförslag som innebär att alla sanktioner mot Irak utom vapenembargot hävs och det är upplagt för nya strider i rådet.
Det är med visst självförtroende som USA, tillsammans med sina allierade Storbritannien och Spanien, lägger fram förslaget. Vi tror inte på någon längre diskussion eller några större motsättningar, säger en amerikansk FN-diplomat till Ekot men det är kanske mer ett uttryck av förhoppning än riktig övertygelse. Ockupationsmakterna vill styra över oljan För den resolutionstext som presenteras innehåller delar som det utan tvekan kommer att bli hård debatt om. Förutom borttagandet av sanktioner föreslås bland annat, att hjälpprogrammet olja-mot-mat fasas ut, att ockupationsmakterna får makt att styra över Iraks oljeintäkter, åtminstone ett år framåt och att FN ges en ganska vag roll i allt detta. Just FN:s position kommer att bli mycket omdiskuterad i säkerhetsrådsdebatten och också hur USA och Storbritannien kommer att handskas med oljeintäkterna som enligt förslaget ska gå via den irakiska centralbanken till humanitär hjälp och återuppbyggnad. Världsbanken rådgivare För att skydda sig mot kritik att de själva försöker lägga beslag på inkomsterna vill de allierade att FN och bland annat Världsbanken ska ingå i ett slags rådgivande organ som övervakar verksamheten. Frågan är om det är tillräckligt för kritikerna i rådet. Vapeninspektörerna inte med i resolutionen FN:s vapeninspektörer nämns inte i resolutionen och med tanke på att bland annat Ryssland och Kina krävt att de ska få återvända och utföra sitt uppdrag innan sanktionerna kan hävas, lär det också bli en stridsfråga. Men trots allt tror flertalet bedömare att den aktuella resolutionen, med några enstaka förändringar, kommer att godtas, som en europeisk diplomat uttryckte det: ”Det är nog det bästa både för normaliseringen av Irak men också för normaliseringen i säkerhetsrådet efter alla tidigare bråk”.
Anders Ask, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".