Religiösa friskolor ska kontrolleras hårdare

Alla religiösa friskolor i Sverige kommer att granskas av Skolverket. Bakgrunden är avslöjandet i Sveriges Television igår om missförhållanden på ett antal muslimska friskolor.
Skolverkets generaldirektör Per Thullberg säger att de religiösa eller konfessionella skolorna, kommer att grankas noggrannare än andra friskolor: - Vi ska göra systematiska undersökningar av alla skolor i det landet under en sexårsperiod, men vi måste ta det här med de konfessionella skolorna under särskild prövning och göra en särskild plan för hur vi ska kontrollera dem, säger Per Thullberg. Flera religiösa friskolor redan stängda Det handlar alltså om samtliga religiösa friskolor i landet som nu kommer att inspekteras hårdare och oftare. De är 66 stycken i dag. Och sen 1995 har sex av dem fått tillståndet återkallat av Skolverket. 5 kristna skolor och en islamsk fick vare sig pengar eller tillstånd för att fortsätta, eftersom skolverket bedömde undervisningen som undermålig eller i strid med läroplanen. Den senaste avstängda friskolan var El Neelainskolan i Stockholm, en av de som förekom i gårdagens tv-dokumentär. Med hjälp av dold kamera avslöjades missförhållanden, bland annat systematisk barnmisshandel. Folk ljuger oss rakt upp i ansiktet - Vi måste förvissa oss om att det inte är saker och ting som pågår som vi inte kommit åt. Det vi drabbades av här var insikten av att folk ljuger oss rakt upp i ansiktet, säger Per Thullberg. Men hur ska ni hindra att folk ljuger för er? - Genom att oftare var ute på plats på skolorna, vi måste intensifiera inspektionen mot de konfessionella skolorna, säger Per Thullberg. Men skolverkets generaldirektör får inte ta till dolda kameror, och frågan är hur man ska kunna veta att det skolorna uppger stämmer. - Vi måste göra oanmälda besök, detta gör vi redan men vii har inte gjort det så ofta och uppenbarligen inte med framgång för då hade inte det här inträffat, säger Per Thullberg.
Susan Ritzén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".