Dubblerade arvoden för Teliasoneras styrelse

Vid Teliasoneras bolagsstämma under torsdagen drev de svenska och finska regeringarna igenom en dubblering av ersättningen till styrelseledamöterna, något som orsakat protester bland aktieägarna. Men näringsminister Leif Pagrorsky försvarar höjningarna.
Näringsminister Leif Pagrotsky försvarar att förre statsministern Ingvar Carlsson och övriga ledamöter får 400 000 kronor istället för 200 000 kronor för styrelsejobbet. – Det är ett nytt bolag som är mycket större än det gamla. Vi har fusionerat med Sonera som hade mycket mycket högre ersättningar än det gamla Telia trots att Sonera var ett mycket mindre bolag, säger näringsminister Leif Pagrotsky och fortsätter: – Det är en realitet som vi måste ha med i bilden. Den finska sidan och den svenska sidan har ett bindande avtal där det står att vi ska vara överens och rösta för det förslag som läggs på bolagsstämman. Risken var att det skulle ha blivit ett mycket högre ersättningspaket. – Vi har jobbat hårt för att får ner det till den här nivån och jag beklagar att vi inte nått längre. Vi har träffat en kompromiss och jag tycker den tål att försvaras, säger Leif Pagrotsky. Enligt näringsminister Leif Pagrotsky ville finska staten att styrelseledamöterna skulle få en halv miljon kronor. Men tack vare honom kunde ersättningen hållas nere. För Teliasoneras styrelse innebar detta dubbelt så mycket betalt, något näringsminstern kallar för en återhållsam ökning. Skyller nivån på finska staten Leif Pagrotsky tycker visserligen att dubbleringen av styrelseersättningen sänder fel signaler till anställda och aktiemarknad. Men han skyller på finska staten och det avtal som regeringen har med den om Teliasonera. Regeringens egen förtroendekommission har fått i uppdrag att föreslå åtgärder för att återupprätta förtroendet för näringslivet efter en rad skandaler. Olle Rosander är förtroendekommissionens huvudsekreterare och han pekar på att kraftiga höjningar av arvoden sänder negativa signaler. – När det rör sig om ersättningarna på den här nivån är också signalvärdet i ersättningen väldigt viktig, säger Olle Rossander, huvudsekreterare i förtroendekommissionen.
Robert Sennerdal

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".