Israelisk räd mot volontärkontor

På fredagen har israelisk militär i en razzia gått in i den internationella solidaritetsrörelsens mediakontor i Betlehem och beslagtagit all deras utrustning, arkiv och videofilmer samtidigt som två internationella volontärer och en lokalanställd från den propalestinska fredsrörelsen greps.
– De har släppt den palestinska kvinnan som arbetade som sekreterare, men de två internationella volontärerna är fortfarande kvarhållna vad jag vet, säger Maria Stenström, som också är volontär inom rörelsen: Du säger att det här är ert mediakontor, vad innebär det? Vad hade ni för sorts material där som kunde vara av intresse för den israeliska armén? – All information om de internationella volontärer som kommer hit, träningsmaterial, videofilmer, rubbet, budget allt finns där. Det är centralorganisationen. Där fanns all information om er verksamhet? – Ja, mycket information I torsdags och på fredagen har ytterligare två volontärer gripits och israeliska säkerhetskällor uppger idag för nyhetsbyrån Reuters att fredsaktivisterna ofta utnyttjats av palestinska terrorister och därför kommer att hindras från att resa in till Västbanken och Gaza. Det är drygt en vecka sedan en självmordsbombare med brittiskt pass tog sej in i Tel Aviv och dödade tre personer. Han hade utgett sej för att vara fredsaktivist. Maria Stenström bor i Nablus på Västbanken och hon har blivit mycket försiktigare dom senaste dagarna. Det gäller många utlänningar i palestinska områden. – Jag vet också andra människor som inte är direkt kopplade till ISM som blivit förhörda och är väldigt rädda nu, de vågar inte prata i telefon.
Christina Gustafsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".