Facklig konflikt på stenhuggeri över

Den infekterade fackliga konflikten på ett stenhuggeri i Kungsbacka verkar gå mot en lösning. Företaget har tidigare vägrat skriva på kollektivavtal, och därför varit försatt i blockad av IF Metall, men inför hotet om strejk har nu arbetsgivaren ändrat sig.

Det var mycket upprört i tisdags när facket IF Metall varslade om strejk i protest mot att Henrikssons stenhuggeri i Kungsbacka inte vill skriva på kollektivavtal. Konflikten har eskalerat sedan i våras.

Facket har polisanmält arbetsgivaren för olaga hot mot anställda som är fackmedlemmar. Ägarna har menat att facket ägnar sig åt psykisk terror, bland annat genom att ha personer på vakt utanför företaget för att övervaka den fackliga blockaden mot bland annat övertid.

I dag är fyra av de åtta anställda på stenhuggeriet medlemmar i IF Metall. Så sent som i tisdags var delägaren Fredrik Henriksson mycket tveksam till att skriva under kollektivavtal, men nu har företaget valt att gå med i arbetsgivarorganisationen Industri- och Kemigruppen.

Enligt Per Östlund på Industri- och Kemigruppen betyder det att de anställda numera omfattas av kollektivavtal.

– Det betyder att de villkor som gäller enligt de kollektivvillkor vi har tecknat med facket gäller för företaget. Konflikten med IF Metall är över och nu gäller det för oss att hitta bra samarbetsformer så att företaget får bra förutsättningar för fortsättningen, säger Per Östlund.

Delägaren Fredrik Henriksson vill inte uttala sig om varför företaget har ändrat sig om kollektivavtalen förrän man i nästa vecka har förhandlat om exakt hur avtalet ska tolkas på just den här arbetsplatsen.

Men nu har IF Metall dragit tillbaka sitt varsel om strejk mot företaget, och ombudsmannen Micael Nilsson är nöjd.  

– Jag ser det som positivt och jag hoppas att vi nu ska kunna ha ett bra samarbete med företaget.

Ni har valt att dra tillbaka ert varsel, hur blir det med de polisanmälningar som ligger mot företagsledningen?

– Jag kan inte svara på hur det blir med polisanmälningarna, de lever väl sitt egna liv.

Men att driva rättsliga processer mot Henrikssons för olaga hot i det här fallet, hur känns det?

– Vi har inga ambitioner i nuläget att driva några sådana där saker. Vi vill hitta bra läsningar för dem som är anställda på företaget och för våra medlemmar och vi hoppas att det här ska lösa sig till det bästa.

Jens Möller
jens.moller@sr.se 

I samarbete med hjälp av Sveriges Radio Göteborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".