Litauiska bönder svänger mot ett ja till EU

Under lördagen och söndagen är det folkomröstning i Litauen om landets EU-medlemsskap. Alla opinionsmätningar talar för en övertygande seger för ja till EU. Många bönder som har varit mycket tveksamma till EU tycks åtminstone delvis ha svängt och är nu beredda att rösta ja.
– Ja tycker det blir bra med EU. Då kanske jag slipper hästen och kan skaffa några maskiner till mitt jordbruk, säger en bonde som går bakom hästen på sin lilla åkerplätt. De länder som nu kommer in i EU kommer inte få samma generösa jordbruksstöd som de redan etablerade EU-länderna. Det har varit svårt för politikerna att sälja EU till bönderna i Litauen som oroar sig för att konkurreras ut av billiga livsmedel som väller in från övriga EU. Bönder hoppas på förbättringmed EU Men det litauiska jordbruket är i dag till stora delar både omoderna och olönsamt. – Många bönder tycker redan att det inte kan bli värre än vad det redan är så då kan man lika gärna rösta ja till EU, säger Eleonora som sätter potatis för hand i långa raka rader. – Livet har blivit sämre för oss bönder under de 13 åren av självständighet, säger Eleonor och därför är både hon och hela hennes familj varma EU-anhängare.
Christer Fridén, Litauen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".