Både John McCain och hans konkurrent Barack Obama betonar att den amerikanska politiken behöver en förändring. Foto: Stephan Savoia/Scanpix
Amerikanska presidentvalet

Förändring i fokus under valkampanjen

Natten till fredag, svensk tid, höll republikanernas presidentkandidat John McCain sitt tal, och båda konventen är nu avslutade. Och när de båda kandidaterna nu hållit sina tal, är det tydligt att ett förändringstema kommer dominera valkampanjen fram till valet den 4 november.

– Mina vänner, när jag blir president kommer vi att sjösätta det mest ambitiösa förändringsprojektet någonsin, sa John McCain i sitt tal på republikanernas konvent i torsdags.

Och det är just förändring, båda kandidaternas slagord, som gäller nu. Det säger Erik Åsard, professor och chef för Nordamerikainstitutet vid Uppsala universitet.

– Positionerna inför det här valet börjar tona fram nu, och båda har lustigt nog samma tema kan man säga. Det är att Amerika behöver en förändring, politiken i Washington behöver förändras i grunden, det säger båda.

Opinionsundersökningar visar att åtta av tio amerikaner är missnöjda med sakernas tillstånd. Det blir den som bäst lyckas övertyga väljarna om att han kan åstadkomma just förändring, som kommer att vinna valkampanjen, säger Erik Åsard. Och John McCain, höll sitt tal med republikanernas impopularitet i åtanke.

– I en mening som är ganska förbluffande i talet sa han ”Jag arbetar inte för ett parti”. Det tror jag ingen presidentkandidat tidigare sagt i ett val. Jag tror att han förstår att republikanerna i år är väldigt impopulära bland väljarna, de har ju haft makten i Via Huset i åtta år och under sex år har man haft det i kongressen.  

Vad har de båda kandidaterna visat för styrkor de här dagarna?

– Obama visar ju igen att han är en strålande talare och att han kan ta en publik. McCain har sin livshistoria som sitt tema, kopplat till att han vill åstadkomma en förändring. Att han har varit en krigshjälte som satt i fängelse präglade ju även hans tal i natt. Men sen är valet av hans vicepresidentkandidat ett oskrivet kort.

Sarah Palin, vars tal kanske blev det som fick allra mest uppmärksamhet under konventen, är fortfarande ett oskrivet blad. Först när både presidentkandidaterna och vicekandidaterna mötts i tv-debatter i oktober kommer vi att kunna se om hon visat sig vara ett bra val för McCain eller inte, tror Erik Åsard.

När det gäller själva valkampanjen, blir den, liksom de senaste presidentkampanjerna i USA, smutsig.

– Båda kandidaterna kommer att prata politik, särskilt i valdebatterna i tv. Men jag tror, tyvärr, att de här smutskastningskampanjerna kommer att få mycket utrymme i medier. Med internets hjälp kommer det fortsätta vara mycket negativa kampanjer, säger Erik Åsard.  

Sara Heyman
sara.heyman@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".