I framtiden kan körkort behövas. Arkivfoto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Körkort för båt kan bli verklighet 2011

Uppdaterad 15:44
Nästan alla remissinstanser är positiva till förslaget om båtkörkort. Men de ifrågasätter att personer över 55 år skulle undantas. Det visar en genomgång som Svenska Dagbladet gjort.

Enligt förslaget ska det införas tre olika klasser av körkort. Vilken typ man behöver beror på båtens storlek och maxhastighet.

För två av klasserna föreslås en åldersgräns på 15 år medan man måste ha fyllt 18 år för att få köra båtar som kommer upp i 30 knop eller mer.

En klar majoritet av remissinstanserna är alltså positiva till förslaget, men vad flera reagerat på är det undantag som föreslås.

Nämligen att den som fyllt 55 år när lagen träder i kraft, eller som bor permanent på en ö som saknar broförbindelse eller bilfärja, ska slippa ta körkortet.

Sveriges advokatsamfund skriver till exempel i sitt remissvar att undantaget skulle urholka hela syftet med lagen.

En annan av remissinstanserna som riktar kritik mot förslaget är Sveriges Fartygsbefälsförening. Vd Christer Lindvall säger det inte finns några garantier för äldre båtförare vet hur man ska uppföra sig på sjön.

– Vi ser ingen skillnad på de som är 55 år och de som är yngre. Ska man införa sådana här bestämmelser ska det vara för alla och vi kan till och med konstatera att många i den åldersklassen många gånger är sämre än vad de yngre är, säger Christer Lindvall.

I Wasahamnen i Stockholm pågår just nu en båtmässa. Körkortförslaget var ett av de givna samtalsämnena på bryggorna.

– Jag tycker att det är ett bra förslag, att man måste kunna väjningsregler och hantera en båt på ett vettigt sätt, säger Bo Levén som kör motorbåt.

Men mässbesökaren Janne Åkerstrand är inte lika övertygad.

– Idén i sig är väl bra, men jag tror inte att det hjälper. Förr körde man med händer och huvud. Idag trängs man mer.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".