Kinesiska ensambarn på internatskola

Fler och fler medelklassföräldrar skickar sitt enda barn till internatskolor. Det är ett sätt att lösa de problem som den kinesiska enbarnspolitiken har fört med sig. En av de mest exklusiva internatskolorna utanför Peking heter Li Mai.
En femteklassare, säger att hon tycker det är tråkigt att vara enda barnet. - När man är det enda barnet så har man ganska tråkigt när ens föräldrar är ute på långa affärsresor, berättar den här tioåriga flickan. Att skicka det enda barnet på internatskola är ett sätt att lösa en del problem som finns i det moderna Kina. De små kejsarna Ett Kina med högt tempo, föräldrarna har mycket långa arbetsdagar. Och att det enda barnet hamnar i centrum för många vuxnas omsorg, både föräldrarnas, mor- och farföräldrarna. En 16-årig pojke, också internatelev, berättar att han själv kom på att han ville flytta hemifrån: - Min mamma och pappa kom för nära. De älskar mig, men jag kände mig som en fågel i en bur. Jag fick inte plats med mina vingar. ”De små kejsarna” som de bortskämda kinesiska barnen kallas, blir mer självständiga av att gå på internatskola säger Wu Guo Tong, rektor vid Pekingsskolan som har både internat och externatelever.
Ylva Mårtens
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".