Bevarat fiske viktigt när islänningar går till val

På Island har EU länge varit en av de viktigaste frågorna. I dag är en majoritet mot medlemsskap. Men när islänningarna ska rösta till alltinget under lördagen kan det också avgöra landets hållning till unionen.
Det är morgon i Reykjaviks hamn. Fiskhandlaren Runar Gislavsson skrapar fram färska havskatter och marulkar nerbäddade i is i plastbackar. Att bevara det viktiga fisket som det är nu är ett viktigt argument för att stå utanför EU för många islänningar. Näringen kan slukas av EU, tror Runar Gislavsson som är negativ till unionen. Island är med i Schengen-samarbetet och ett tätt samarbete med EU genom EES-avtalet. Men det har aldrig hållits någon folkomröstning på ön med 290 000 invånare. Stödet har gått upp och ner i opinionsundersökningarna men nu är de flesta emot. En ledarskribent på tidningen Morgonbladid säger att han har svårt att se att den isländska fiskepolitiken skulle kunna passa ihop med den i EU. Måttlig gemenskap med Europa På ön i Nordatlanten som har Grönland som närmaste granne känner man inte någon större gemenskap med Europa. Många islänningar upplevde EU som arrogant när avgiften för EES-avtalet skulle chockhöjas i omförhandlingarna under våren. Det gör också att nej-sidan är störst nu och att frågan bleknat bort i valrörelsen. Men hamnar EU-vänliga socialdemokrater i regeringen kan frågan komma upp igen på dagsordningen. Ett annat faktum som skulle kunna ställa EU-frågan på sin spets är om Norge skulle gå med i unionen, då de båda länderna skulle kunna få ett gemensamt inflytande på EU:s fiskepolitik. I de båda nordiska länderna följer man nu noga varandras EU-debatter.
Beatrice Janzon, Reykjavik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".