Bakläxa i lagrådet för regeringens sjuklöneförslag

Lagrådet ger regeringen bakläxa på förslaget att förlänga den period som arbetsgivaren ska betala sjuklön för med en vecka. Skjut upp förslaget, är budskapet från Lagrådet. Det innebär att förslaget kan komma att ändras i finansutskottet.
Från den 1 juli var det tänkt att arbetsgivarens ansvar för sjuklöneperioden skulle förlängas från två till tre veckor. Men Lagrådet anser att förslaget bör vänta tills det är klart hur högkostnadsskyddet för småföretagare ska utformas, enligt tidningen Riksdag och Departement. Högkostnadsskyddet för småföretagarnas sjuklönekostnader och arbetsgivarens sjuklöneperiod hänger tätt ihop. Men regeringen har haft bråttom att införa den förlängda sjuklöneperioden och vill därför ta den frågan först eftersom genomförandet annars kan dra ut på tiden. Det föreslagna högkostnadsskyddet kan nämligen betraktas som ett statligt stöd till företag och därför måste det granskas av EU. Regeringen anmälde förslaget till EU-kommissionen den 24 april och det är inte ovanligt att handläggningen tar över ett år. Regeringen har bråttom Regeringen ansåg att det var så bråttom att genomföra sparförslaget att det inte ens fanns tid för en granskning av Lagrådet. Men riksdagens finansutskott tyckte annorlunda och vände sig till rådet för ett yttrande om både sparförslaget och frågan om högkostnadsskyddet. Om regeringen följer Lagrådet så blir det ingen besparing i statens budget på 800 miljoner kronor i år, och 1,6 miljarder nästa år. Regeringen har ingen formell skyldighet att följa rådets uppfattning. Finansminister Bosse Ringholm har inte läst Lagrådets yttrande och hälsar därför via nyhetsbyrån TT att han inte vill kommentera det.
Tommy Fredriksson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".