Cheney hoppas på ukrainskt Natointräde

USA:s vicepresident Dick Cheney sa i Ukraina på fredagen att han stödjer den ukrainska regeringens strävan att göra landet till Nato-medlem.

– Inget land utanför kan ha vetorätt, sa den amerikanske vicepresidenten i Kiev med adress till Ryssland.

En talesman för det ryska utrikesdepartementet sa på fredagen att USA uppmuntrar till aggression från Georgiens sida genom att ge sitt stöd till georgiskt medlemskap i försvarsalliansen Nato.

Cheney besökte Georgien i torsdags och sa då att han helt och fullt står bakom Georgiens strävan att bli medlem av Nato.

Ukrainas utrikesminister Volodymyr Ohryzko anklagar Moskva för att dela ut pass till etniska ryssar i Ukraina. På det sättet vill Moskva få en ursäkt för att ta över vissa områden, säger Ohryzko i tyska Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Han oroas speciellt av Moskvas uttalanden om sin skyldighet att skydda ryska medborgare ”var de än finns”, en formulering som användes under kriget mot Georgien.

Tidigare har Ryssland delat ut mängder av pass till invånare i Sydossetien och Abchazien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".