Under fredagen besökte Christofias Sverige.

Christofias hoppas på Cypernåterförening

I veckan återupptogs samtalen om en återförening av den delade ön Cypern, när grekcyprioternas president Dimitris Christofias och turkcyprioternas ledare Mehmet Ali Talat möttes i den FN- patrullerade buffertzonen. Under fredagens Sverigebesök talade Christofias varmt om mötet.

– Det nya som har hänt, är att vi är två ledare med samma starka vilja att lösa konflikten, säger president Christofias.

Han är själv gammal vän till turkcyprioternas ledare Mehmet Ali Talat, och valet av Dimitris Christofias till president i början av året blev en vändpunkt i Cypernkonflikten.

Ledaren för Cyperns mäktiga kommunistparti AKEL gick till val på löftet att arbeta för en lösning och kan därmed anse sig ha folkopinionen med sig.

Det största hindret för en återförening ser Christofias inte hos den turkcypriotiska motparten utan hos vissa kretsar i Turkiet.

Med de otidsenliga kretsarna syftar president Christofias på det som brukar kallas den djupa staten, de antidemokratiska krafterna inom Turkiets militär och statsapparat.

Däremot talar han väl om premiärminister Erdogans regering och menar att grekcyprioterna står på samma sida som de demokratiskt sinnade turkarna, de som strävar efter ett turkiskt EU-medlemskap.

– Vi kämpar tillsammans med den turkar som försöker modernisera Turkiet och som vill att Turkiet ska vara en del av EU, säger han.

Titti Nylander
titti.nylander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".